توصیه های بهداشتی دامپزشکی در ایام نوروز
نوروز ، سرآغازیست برای تازگی و شادابی ، سلام طبیعت است به دل های یخ زده و غوغای زمین برای بیداری درختان بخواب رفته و نوید امید به دلهای ناامید. در روزهای پایانی سال 95 و نزدیک شدن به آغاز سال جدید ، تعدادی از توصیه های بهداشتی را به استحضار هموطنان عزیز می رساند:

1. با توجه به شروع بهار و در انتهای سال ، جهت پذیرایی از نوروز و آغاز دید و بازدیدها و مسافرت های نوروزی، عموم هموطنان ، اقدام به خرید مایحتاج خود مینمایند ، بهمین دلیل در ابتدای سال با رکود فروش محصولات و فرآورده های دامی بخصوص مرغ و ماهی ، همراه است ، که بعضا ، برخی از افراد سود جو اقدام به عرضه محصولات تاریخ گذشته و یا دست کاری تاریخ آنها و همچنین خارج کردن از بسته بندی و فروش فله آن می نمایند. لذا توصیه می شود حتما از محصولات تازه و یا بسته بندی شده از مراکز معتبر خرید گردد نسبت به تاریخ مصرف محصولات دقت کافی بعمل آید.
2. حفظ زنجیره سرد در طول سفرهای نوروزی ، در حفظ و نگهداری فرآورده های خام دامی ضروری می باشد.توصیه می شود در صورت نیاز ،مواد غذایی بخصوص گوشت و آلاشات ، در کنار یخ کافی در ظروف مخصوص درب دار ( کلمن و یا یخچال های مسافرتی ) حمل گردد . همچنین در صورت لزوم خرید در میان مسیر ، از حفظ زنجیره سرد توسط فروشنده و ... اطمینان حاصل نمایید و به هیچ عنوان به بهانه تازه بودن محصول ، نسبت به خرید گوشت و یا محصول گرم اقدام ننمایید.
3. در برخی از مناطق ، زنده فروشی دام و یا عرضه گوشت دام کشتار شده در همان مکان ، به یکی از جاذبه های گردشگری آن منطقه تبدیل شده است که این امر می تواند خطراتی را در پی داشته باشد که از آن جمله می توان به کشتار دام بیمار ، انتقال بیماری های مشترک مانند کیست هیداتیک و تب کریمه کنگو ، آلوده شدن گوشت به آلودگی های محیطی و ... در حین کشتار، آلودگی محیط زیست به خون و سایر آلوده کنندهای دامی ، و عدم رعایت مدت زمان قرنطینه گوشت قبل از مصرف ، اشاره کرد. لذا توصیه می شود از خرید این نوع از فرآورده های دامی خودداری گردد.
4. از گذشته تا امروز ، جهت نگهداری طولانی مدت برخی از مواد غذایی مانند ماهی ، اقدام به نمک سود کردن و دود دادن آنها می نموده اند که این کار باعث می شود تا نگهداری آنها آسان تر و طولانی تر می شود که البته در حال حاضر به یک رسم و سنت تبدیل شده است. اما متاسفانه ، برخی افراد سود جو ، بوسیله نمک سود کردن ماهی ، اقدام به بازیافت ماهی های فروخته نشده و کهنه و گاها خراب شده می نمایند. لذا جهت حصول اطمینان از اینکه در تولید این نوع ماهی از ماهیهای تازه و سالم استفاده شده است توصیه می شود از مراکز معتبر اقدام به تهیه آن گردد.
5. سنت دیرینه ماهی قرمز سفره هفت سین ، متاسفانه امروز به تهدیدی علیه بهداشت محیط زیست و همچنین بهداشت عمومی و مهمتر از آن از بین بردن بیش از 40 میلیون قطعه ماهی در پایان هر سال شده است. با توجه به اینکه اداره دامپزشکی ، تنها متولی بهداشت آبزیان در کشور می باشد ، لذا توصیه می شود از مراکز مورد تایید اداره دامپزشکی اقدام به خرید ماهی قرمز نموده و از صحت و سلامت ماهی اطمینان حاصل نمایید. همچنین از ظروف مناسب و دارای آب کافی استفاده شود کمال بهداشت فردی ( بخصوص در خصوص اطفال ) در مواجهه با آنها رعایت گردد.همچنین، خواهشمندیم جهت حفظ اکوسیستم و جلوگیری از انتقال بیماری های ماهیان قرمز به سایر آبزیان ، از آزادسازی آنها در آبهای آزاد و یا نگهداری آنها در کنار سایر ماهیان آکواریومی جلوگیری نمایید. در این خصوص شهرداری هر شهر مناطقی را جهت آزاد سازی ماهیان اختصاص داده است که در اطلاعیه شهرداری ها به آن اشاره شده است.
6. چندیست مشاهده میگردد انواع دیگر آبزیان ، مانند لاک پشت های آبی و یا مارماهی و ... درکنار ماهی قرمز به فروش می رسد که البته بارها از طریق رسانه های عمومی و مراجع ذیصلاح ، درخصوص خطرات ناشی از حضور این نوع از آبزیان از جمله سالمونلوز و برخی ار بیماری های انگلی ، اطلاع رسانی شده است .با توجه به اینکه عموم این نوع حیوانات ، بومی ایران نمی باشند و می توانند باعث بروز فجایع زیست محیطی و انسانی گردند ، لذا توصیه می شود به هیچ عنوان نسبت به خرید آنها اقدام ننمایید.
در پایان با آرزوی سالی پر از شادی و امید برای هموطنان عزیز ، چنانچه مواردی از تخلفات بهداشتی مشاهده گردید، می توانید از طریق سامانه پیام کوتاه 50001512 و یا تلفن گویایی 1512 اطلاع رسانی نمایید. این سامانه آماده شنیدن نظرات ، پیشنهادات و انتقادات شما می باشد.
نظر دهید