• 1394/03/11 - 12:00
  • تعداد بازدید : 31
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

گفتگو با کارشناس دامپزشکی قزوین در روز جهانی شیر

کارشناس مبارزه با بیماریهای مشترک شهرستان قزوین به مناسبت اول ژوئن روز جهانی شیر گفت : این روز به این دلیل انتخاب شد که همه دولت ها در چنین روزی در مورد شیر؛ این ماده غذایی حیات بخش بیاندیشند و وضعیت مطلوبی را در مورد مصرف شیر برای مردمشان فراهم کنند.

دکتر مهدی مهرزاده گفت : با وجود تولید مطلوب شیر در سطح کشور ، متاسفانه میانگین مصرف شیر در کشورمان همچنان پایین است که تلاشهای زیادی را برای افزایش مصرف طلب می کند و این در حالی است که بنا بر اعلام رسمی مراجع بهداشتی کشور ، بسیاری از خانوارهای کشور دچار کمبود کلسیم هستند و شیر و فرآورده های آن ، مهمترین و بهترین منبع کلسیم هستند و ما همه برای حل این مشکل که بار مالی بسیار زیادی را به خانواده ها و منابع کشو تحمیل می کند مسئولیم.

این کارشناس دامپزشکی در باره فروش شیر فله گفت : معمولا این نوع شیر بدون رعایت اصول زنجیره سرد تولید و نگهداری می‌شود و با ظروف نامناسب به مراکز عرضه منتقل می گردد و متاسفانه عده ای گمان می‌کنند که این نوع شیرها (شیر فله) نسبت به شیرهای پاستوریزه و بسته‌بندی‌شده طبیعی‌ترند، کمتر دستکاری شده‌اند و مواد مغذی شان کمتر دستخوش تغییرات شد‌ه است؛ در حالی که مصرف این نوع شیرها مورد تایید هیچ یک از متخصصان نیست و ما به هیچ‌وجه مصرف‌کنندگان را به مصرف این محصولات توصیه نمی‌کنیم.

 

وی درباره پاستوریزه کردن شیر گفت : تفاوت روش پاستوریزاسیون صنعتی با جوشاندن شیر در منزل این است که در منزل مجبور هستیم برای از بین بردن عوامل بیماری‌زا، دمای آن را به 100 درجه (دمای جوش) برسانیم؛ ضمن اینکه برای این کار مدت بیشتری نیز صرف خواهد شد، افزایش دما و زمان در روش خانگی موجب تاثیرات منفی روی ترکیب‌های شیر خواهد شد و پروتئین‌ها و ویتامین‌های شیر را دچار تغییر خواهد کرد؛ این در حالیست که در شرایط صنعتی ، شیر را  72 تا 75 درجه سانتی‌گراد و تنها به مدت چند ثانیه حرارت می‌دهند که در مقایسه با روش خانگی بسیار متفاوت است و تغییرات کمتری را در ترکیب شیر ایجاد می‌کند. علاوه بر این، در سیستم‌های خانگی، تضمینی برای از بین رفتن عوامل بیماری‌زا به طور کامل وجود ندارد .

دکتر مهرزاده در مورد خطر استفاده از شیر فله و آلودگی های آن گفت : آلودگی‌ها در این ماده غذایی به 2صورت عمده می‌تواند وجود داشته باشد؛ اولین گروه، عوامل بیماری‌زای مشترک بین انسان و حیوان است که از مهم‌ترین آنها می‌توان به بروسلا یا عامل تب‌مالت و سل‌ گاوی اشاره کرد. همچنین برخی از عوامل و باکتری‌ها هستند که ممکن است در انسان بیماری‌زا نباشند اما با تاثیری که بر شیر می‌گذارند، باعث ایجاد اثر منفی روی پروتئین و چربی شیر و تغییر آن می‌شوند. .با توجه به اینکه در مراکز جمع آوری شیر و کارخانه جات ، در بدو ورود شیر و قبل از دریافت ، نسبت به اندازه گیری میزان باکتری شیر و آنتی بیوتیک آن و برخی از تقلبات شایع ، آزمایشاتی انجام می گردد ، لذا شیرهای بی کیفیت از چرخه مصرف خارج می شوند که متاسفانه به مراکز فروش فله شیر منتقل شده و به عنوان شیر طبیعی به دست مصرف کننده می رسد.

دکتر مهرزاده با اشاره به عدم اطلاع از تاریخ تولید و یا انقضاء شیر فله گفت : وجود تاریخ تولید و انقضاء بر روی محصولات بسته بندی شده باعث اطمینان خاطر مصرف کنندگان می گردد . این در حالیست که در مورد شیر فله ، حتی در صورت سالم بودن ظاهری شیر ، باز هم احتمال فساد شیر و یا آلودگی های اولیه و ثانویه آن وجود دارد.
  • گروه خبری :
  • کد خبر : 230321
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

لینک کوتاه