چهارشنبه 18 تیر 1404

flag
  • 1397/01/19 - 12:00
  • تعداد بازدید : 153
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

توصیه های دامپزشکی قزوین جهت جابجائی اسب (1)

با توجه به شروع فصل کشش و افزایش برگزاری رویدادهای ورزشی در ماههای گرم سال، جابجائی اسب بین شهر ها و استانهای کشور افزایش پیدا می کند که این جابجائی ها ممکن است همراه با آسیبهایی در اسب باشد.

 

  دکتر امیر جوادی کارشناس اداره دامپزشکی شهرستان قزوین ضمن بیان مطلب فوق افزود جابجائی اسب از دومنظر بهداشتی و روحی بسیار حائز اهمیت است. جابجائی اسب به جهت ایجاد  تغییرات فیزیولوژیک در دام و وارد شدن به محل جدید ، منجر به مستعد شدن به ابتلا به بیماریهای عفونی و غیر عفونی می گردد. همچنین با توجه به طبیعت روحی و عاطفی اسب، جابجائی می تواند پرتنش و استرس زا باشد. از منظر بهداشتی ممکن است اسب سالم وارد اصطبلی شود که در آن دام بیمار یا ناقل وجود دارد که منجر به درگیر شدن دام سالم به بیماری و لذا عدم امکان شرکت در رقابتها و حتی مرگ دام گردد. حتی  اسب به ظاهر سالم نیز می تواند ناقل بسیاری از بیماریهای عفونی از جمله مشمشه،گورم، هرپس ویروس... باشد که ورود این دام ناقل منجر به درگیری کل اصطبل یا حتی یک منطقه به بیماری گردد.این مسئله خصوصاً در مناطق عاری از بیماری از جایگاه ویژه تری برخوردار است، زیرا دامهای موجود در مناطق پاک هیچگونه خاطره ای در دستگاه ایمنی خود برای مقابله با بیماری جدید ندارند  و لذا منجر به درگیری به فرم شدیدتر بیماری می گردد. خاطر نشان می گردد اسبهای تحت استرس حمل و نقل به بیماریهای متعددی از جمله بیماریهای تنفسی(تب حمل و نقل)،کولیک ،اسهال و مشکلات اندام حرکتی مستعد تر می باشند.



این کارشناس دامپزشکی در ادامه توصیه هایی را به صاحبان اسب ها در همی ارتباط بشرح ذیل نمود.




  1. اولین و مهمترین اقدام قبل از برنامه ریزی برای جابجائی اسب، دریافت گواهی بهداشتی و حمل دام از اداره دامپزشکی مبداء می باشد.

  2. در صورت مشاهده علائمی ازجمله عدم تمایل به خوراک، ترشحات بینی، دل درد و اسهال با دامپزشک جهت معاینه دام قبل از جابجائی تماس حاصل نمائید.

  3. درصورت سابقه تماس اسب با اسب دچار بیماری عفونی، بایستی از جابجائی اسب صرفنظر شود.

  4. شستشو و ضدعفونی کامل اسبکش و خودرو حمل دام قبل از بارگیری ضروریست.

  5. حصول اطمینان از اینکه اسب برنامه های پیشگیری از بیماری (از جمله داروهای ضدانگل و واکسنهای ضروری) را به طور کامل دریافت نموده است.در این زمینه توصیه می شود دام واکسنهای ضروری را حداقل 3-2 هفته قبل از جابجائی دریافت کرده باشد.

  6. استفاده از خودروی مناسب و متناسب با سایز اسب

  7. استفاده از راننده و مهتر توانا و خبره جهت حمل اسب

  8. اطمینان از سالم بودن خودرو حمل اسب، زیرا خرابی خودرو در طول مسیر می تواند آسیبهای حاصل از جابجائی را دو چندان کند.

  9. مشخص کردن مسیر حمل دام قبل از بارکردن اسب و تعیین مسیر با بهترین شرایط آب و هوائی و کمترین ترافیک

  10. استفاده از بستر مناسب در کف اسبکش که ضمن راحتی دام از لغزیدن دام جلوگیری کند.

  11. بانداژ و پد گذاری هر چهار اندام حرکتی جهت کاهش آسیب به اندام حرکتی

  12. استفاده از جول و پتوی مناسب در فصول سرد سال البته توجه شود این جول نبایستی آنقدر کلفت باشد که منجر به عرق ریختن دام گردد.

  13. استفاده از افسار مناسب و راحت خصوصاٌ نوع چرمی

  14. چند روز قبل و بعد از حمل دام تنها از یونجه با کیفیت استفاده شود و کنسانتره از جیره حذف گردد.

  15. استفاده از یونجه و آب با کیفیت در طول مسیر و در صورت طولانی بودن مسیر بهتر است آب از مبداء همراه اسب فرستاده شود زیرا بعضی از اسبها با تغییر مزه آب از مصرف آن امتناع می ورزند.

  16. با توجه به حساسیت دستگاه تنفس اسب از تهویه مناسب در اسبکش اطمینان حاصل نمائید.


  • گروه خبری : اخبار اسلایدر
  • کد خبر : 114488
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

تنظیمات قالب
گفتگوی آنلاین

سامانه گفتگوی آنلاین سازمان دامپزشکی کشور