توصیه های دامپزشکی قزوین در خصوص بهداشت و پرورش گوساله (3)

دکتر امیر جوادی کارشناس مبارزه با بیماری های اداره دامپزشکی شهرستان قزوین در ادامه مطالب قبلی در زمینه بهداشت و پرورش گوساله ها در واحدهای دامداری به مواردی در زمینه استفاده از جانشین شونده های شیر(شیر خشک) در تغذیه گوساله ها اشاره نمود.
این کارشناس دامپزشکی بیان داشت هدف اصلی در تغذیه گوساله، سلامتی دام، رشد مناسب و تکامل شکمبه می باشد. با توجه به تحقیقات صورت گرفته مشخص گردیده که در صورت مدیریت صحیح در تغذیه و بهداشت گوساله، دستیابی به تولید بهینه و مداوم در زمان شیرواری دامها میسر می گردد. امروزه با توجه به تمایل روز افزون استفاده از شیرخشک در پرورش دامهای مزرعه نکاتی کاربردی در جهت استفاده از جایگزین شونده های شیر(شیر خشک) اشاره می شود.
استفاده از جایگزین شونده های شیر دارای مزیت هایی است که از آن جمله می توان به کاهش انتقال بیماریهای عفونی از مادر به گوساله خصوصاً یون و مایکوپلاسموز اشاره کرد. همچنین استفاده از شیر خشک باعث عدم تغییر در ترکیبات شیر مصرفی توسط گوساله در روزهای مختلف می گردد.لازم به ذکر است استفاده از شیرخشک مناسب و نهایتاً روش صحیح مصرف آن تنها بخشی از مدیریت موفق در پرورش گوساله است.
وی توجه جدی به موارد ذیل را در این ارتباط، پر اهمیت توصیف نمود.
1. تمام جانشین شونده های شیر از لحاظ ترکیبات و اثر بر سلامت و رشد، یکسان نمی باشند.
2. به عنوان یک قانون کلی یک گوساله به طور روزانه نیازمند مصرف شیر به میزان10% از وزن بدن خود است.
3. دمای شیرخشک آماده شده زمان مصرف باید حدود 39 درجه سانتی گراد باشد.
4. جهت آماده سازی شیرخشک حتماً به توصیه های شرکت تولید کننده در خصوص دمای آماده سازی و مقداری از پودر شیرخشک که باید به آب اضافه شود دقت شود.
5. معمولاً در اکثر موارد، یک کیلوگرم پودر شیرخشک به 7 لیتر آب اضافه می شود.
6. معمولاً پودر لازم به دو سوم از آب با دمای 60-55 اضافه گردیده و یک سوم باقی مانده آب با دمای پایین تر اضافه می گردد تا دمای شیر آماده شده به 39 درجه برسد.
7. راندمان حاصل از استفاده شیرخشک به شدت وابسته به انجام صحیح روند آماده سازی شیر خشک می باشد.
8. در صورت اشتباه در روند آماده سازی خصوصاً دمای آب و مخلوط کردن ناقص (وجود گرانول های شیر خشک محلول نشده در رو یا ته ظرف)، مشکلات فراوانی از جمله عدم رشد کافی و اسهال را در گوساله ها ایجاد می گردد.
9. از هم زدن بیش از حد شیرخشک با آب نیز در روند آماده سازی اجتناب شود، زیرا می تواند باعث آسیب به چربی های داخل شیر خشک شود.
10. جهت انتخاب شیرخشک توجه به خوش بو و خوش طعم بودن شیر خشک از اهمیت بسزائی برخوردار است.
11. توصیه می گردد از شیرخشک زودتر از 20 روزگی استفاده نگردد (برخلاف ادعای بسیاری از تولید کنندگان شیرخشک) به علت اینکه تا این سن دستگاه گوارش گوساله برای مصرف شیرخشک به تکامل کافی نرسیده است.
12. در صورت تصمیم به استفاده از شیر خشک از انواعی استفاده شود که با منشاء شیر گاو باشد و نه شیرخشک های با منشاء گیاهی
13. توصیه به استفاده از شیرخشک هایی می شود که علاوه بر اجزاء عادی با ویتامینها و پروبیوتیک ها غنی شده باشند.
14. توجه ویژه به میزان و نوع پروتئین و چربی جایگزین شونده شیر در کنار وجود مقادیر کافی فیبر،کلسیم، فسفر و ویتامینهای محلول در چربی از اهمیت بسیار بالائی در انتخاب نوع جایگزین شونده شیر (شیر خشک) در جهت نیل به رشد کافی دارد..حداقل میزان پروتئین مورد نیاز در جایگزین شونده شیر باید 22 درصد و حداقل چربی باید 20 درصد باشد.
15. در روزهای سرد زمستان توصیه می گردد تا حدودی شیرخشک غلیظ تر تهیه گردد.
16. توجه ویژه به شرایط محیط نگهداری شیر خشک از لحاظ رطوبت و دما و قرار گیری در محل های عاری از حشرات و جوندگان بسیار با اهمیت می باشد.
نظر دهید