توصیه های دامپزشکی قزوین در خصوص بهداشت و پرورش گوساله ها(2)

دکتر امیر جوادی کارشناس اداره دامپزشکی شهرستان قزوین در ادامه موارد ارائه شده قبلی در ارتباط با با اهمیت بهداشت و پرورش گوساله ها در واحدهای دامداری بیان نمود با توجه به اینکه پرورش گوساله مناسب، تضمین کننده آینده یک دامداری است، توجه به نکات بهداشتی و تغذیه ای در جهت نیل به یک گله جایگزین مناسب از اهمیت ویژه ای برخوردار است. لذا در این ارتباط موارد ذیل بعنوان کلیدی ترین راهکارها در خصوص بهداشت و پرورش مناسب گوساله در زمان شیردهی و متعاقب آن در زمان از شیرگیری حائز اهمیت فراوان است.
1. پاستوریزه کردن شیر مورد استفاده گوساله ها در جهت کاهش انتقال بیماریهای عفونی باید مورد توجه خاصی باشد.
2. مصرف شیر روزانه بهتر است در سه وعده انجام شده و از شیرگیری نیز باید به مرور انجام شود تا استرس کمتری به گوساله وارد شود.
3. دمای شیر باید در حدود 39 درجه سانتیگراد بوده و در روزهای بسیارسرد این دما یک تا دو درجه سانتیگراد افزایش یابد.
4. زمان شیردهی باید در هر وعده ثابت بوده و از جابجائی زمان شیردهی جداً خودداری شود.
5. از شیرگیری بایستی به تدریج صورت گرفته و اگر 3 وعده شیرداده می شود ابتدا اقدام به 2 وعده و سپس 1 وعده شیردهی نموده و در نهایت نیز چند روز در ساعت مقرر اقدام به دادن آب ولرم شود.
6. سن خاصی برای زمان از شیرگیر ی نمی توان ذکر کرد هرچند که اکثر دامداریهای صنعتی اقدام به از شیرگیری در سن 2 تا 3 ماهگی می نمایند ولی ذکر این مسئله بسیار حائز اهمیت است که از شیرگیری به موقع و سریع باعث کاهش مصرف شیر و در نتیجه کاهش هزینه نگهداری گوساله می شود.
7. شیرگیری زمانی باید صورت پذیرد که گوساله توانائی مصرف استارتر کافی را داشته باشد و شکمبه نیز دارای رشد میکروبی و ساختاری لازم برای این مهم باشد.
8. گوساله باید زمانی از شیر گرفته شود که توانائی مصرف استارتر (کنسانتره) را داشته باشد در همین راستا، از شیرگیری گوساله باید زمانی انجام شود که در سه روز متوالی هر روز 900-700 گرم در روز ماده خشک مصرف کند.
9. تحریک مصرف خوراک استارتر (کنسانتره) در گوساله برای رشد هرچه سریعتر شکمبه از اهمیت ویژهای برخوردار است. (مصرف استارتر توسط گوساله می تواند از روز 2 تا روز 20 توسط گوساله شروع شود)
10. جهت تحریک گوساله به شروع مصرف سریعتر استارتر می توان بصورت دستی به گوساله مقداری کنسانتره داد یا اینکه در انتهای مصرف شیر توسط گوساله مقداری کنسانتره در سطل شیر اضافه کرد.
11. یک گوساله در صورتی که مراحل پرورش خوبی را سپری کرده باشد باید در سن 8 هفتگی دو برابر وزن تولد خود را داشته باشد.
12. در صورت طی دوره پرورش مناسب، قد گوساله در سن 8 هفتگی باید از ناحیه جدوگاه حداقل 85 سانتی مترباشد.
13. زمان از شیرگیری جزء زمانهای حساس در پرورش گوساله است زیرا بسیاری از بیماریها در این زمان به علت ضعف سیستم ایمنی ناشی از استرس ، گوساله را درگیر می کند و از مراحل بحرانی در پرورش دام می باشد.
14. چند روز بعد از شیرگیری به دقت گوساله ها باید مورد بازدید قرار گیرد تا در صورت بیمارشدن درمانهای لازم صورت پذیرد.
15. برای کاهش اثرات استرس می توان در زمان از شیرگیری از ترکیبات حاوی ویتامین یا پروبیوتیکها استفاده کرد.
نظر دهید