تولد3 افعی در دهکده حیات طبیعت قزوین

تکثیر در اسارت افعیهای موجود در پارک طبیعت بوستان ملی باراجین، حاکی از جاری بودن شرایط زیستی مطلوب برای این افعیهاست.
مهندس نادررضا نوری مدیر دهکده حیات طبیعت قزوین با اعلام این خبر افزود:این افعی نژاد کوهزی که در پارک حیات طبیعت قزوین نگهداری می شود،هفته گذشته زایمان نموده و3 افعی را به دنیا آورد که تولد این 3افعی باعث ایجاد شادی در مجموعه حیات طبیعت شد.
مهندس نوری دهکده حیات طبیعت قزوین را مکانی برای آرامش حیات وحش دانست وگفت: این مجموعه در راستای حمایت از حقوق حیوانات، تحت حمایتهای اداره کل دامپزشکی استان قزوین ، شهرداری قزوین واداره کل محیط زیست استان قرار دارد وحیوانات آسیب دیده وبا همکاری برجسته ترین متخصصان دامپزشکی ومحیط زیست کشور پس از معالجه به دامان طبیعت باز می گردند.
مسئول بخش مارهای دهکده طبیعت نیز گفت: تکثیر در اسارت افعیهای موجود در پارک طبیعت بوستان ملی باراجین، حاکی از جاری بودن شرایط زیستی مطلوب برای این افعیهاست.
مهندس عاطفه اسدی تشریح کرد: افعیهای کوهزی از جنس Montivipera دارای چهار گونه در ایران هستند.:
افعی لطیفی در البرز مرکزی، افعی زنجانی در دره زنجان، افعی ارمنی در آذربایجان شرقی و غربی و کردستان و همچنین افعی کوهرنگی در کوهرنگ در زاگرس مرکزی یافت میشوند. این افعیها آندمیک ایران هستند و در هیچ کشور دیگری (به استثنای افعی ارمنی که در ارمنستان و ترکیه حضور دارد) یافت نمیشوند. متاسفانه این افعیها در طی سالهای گذشته به دلیل صید بی رویه به منظور استحصال سم به شدت کاهش یافته و در خطر انقراض قرار دارند به نحوی که در فهرست قرمز کمیته بقاء گونه های اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت در خطر انقراض قرار دارند.
کارشناس پرورش مارهای دهکده طبیعت ادامه داد: این افعیها در دشتهای پوشیده از سنگ و صخره همراه با پوشش بوته ای و درختچهای کوهسری زیست می کنند و حداقل مدت 6 ماه از سال را در زیر صخره های بزرگ به خواب زمستانی میروند. در بهار جفت گیری و در اواخر تابستان (اواخر مرداد و اوایل شهریور) بسته به گونه مربوطه از 3 تا 10 نوزاد به دنیا می آورند.
مهندس اسدی خاطر نشان کرد:نجات این افعیهای با ارزش از خطر انقراض - صرفنظر از نقش انکارناپذیر آنها در کنترل جمعیت جوندگان و همچنین استفاده از سم آنها در صنایع دارویی – در جهت حفظ سرمایه ژنتیکی کشور امری ضروری و یک وظیفه عمومی است. تکثیر در اسارت این افعیها و بازگرداندن نوزادان به طبیعت به منظور تقویت جمعیتهای کاهش یافته طبیعی (Enrichment program)، معرفی مجدد به طبیعت به منظور احیاء جمعیتهای منقرض شده در زیستگاههای تاریخی (Re-Introductio program) و یا ایجاد جمعیتهای جدید در زیستگاههای جدید (Introductio program) جاییکه عوامل انسانی کمتری آنها را تهدید نماید، میتواند در کاهش خطر انقراض این مارهای سمی اقدامی بسیار موثر باشد.
این کارشناس حیات وحش در پایان گفت: زایمان اولین افعی کوهزی در این مرکز با سه نوزاد شامل دو نر و یک ماده خبر شادی بخشی برای دهکده طبیعت بوده است و انتظار میرود که در هفتههای پیش رو با زایمانهای متعددی از ماده افعیهای دیگر روبرو باشیم.
نظر دهید