پوشش 98 درصدی واکسیناسیون تب برفکی گوسفند و بز در قزوین
بیش از 215 هزار راس دام سبک در شهرستان قزوین علیه تب برفکی واکسینه شدند
مهمترین راه انتقال ویروس، تنفس قطرات آلوده و یا خوردن علوفه آلوده است. در گله های حساس سرعت انتشار بیماری بقدری زیاد است که حدود 100% دام ها را درگیر می کند. تلفات بیماری زیاد نیست (در دامهای بالغ حدود 2% ودر جوان ها حدود 20%).
این بیماری خسارات بسیار شدیدی را متحمل دامدار می کند که مربوط به کاهش تولیدات دامی و هزینه های کنترل بیماری میباشد. دامهای مبتلا بشدت ناخوش می باشند و مرحله نقاهت آنقدر طولانی است که تولیداتشان بشدت کاهش می یابد.
دوره کمون این بیماری در گوسفند 9-4 روز است که پس از 96-17 ساعت درجه حرارت بدن دام بالا می رود. جراحات بیماری از2-1روز بعداز دوره کمون ایجاد می شود.
دکتر عیسی غیاث یزدی در خصوص علائم بیماری در دام افزود: در شکل عادی، بیماری با تب شدید حدود 40 تا 41 درجه همراه با بیحالی و بی اشتهایی شدید آغازو به تورم حاد دهان منجر می شود. در ابتدای بیماری، تب پایین می آید که با ترشح زیاد آب دهان که به صورت رشته های طویل و لزجی آویخته شده همراه است. طاول ها در مخاط دهان روی لثه ها و زبان ظاهر می شود که ظرف24ساعت می ترکد و سطح گلی رنگ و دردناکی بجا میگذارد و تا یک هفته التیام پیدا می کند. طاول ها ممکن است در نوک پستان هم بوجود آید. همزمان با طاول های دهانی، طاولهایی در پاها بویژه بین سم ها و در روی تاج سم ظاهر می گردد.
به علت درد شدید نواحی طاول زده ممکن است دام با احتیاط غذا بخورد و همینطور به آرامی راه برود و با لنگش روبرو شود.
طاول های دهان، سم و پستان ترکیده شده حداکثر غلظت ویروس را دارند.
سقط جنین و نازایی بعدی، از عوارض عادی این بیماریست. در گوسفندان بیماری تب برفکی بعد از زایمان خطرناک تر است.
دکتر یزدی ادامه داد: مهمترین راه پیشگیری در مناطق آلوده، ضد عفونی تمام البسه کارکنان و سایر وسایل محیط دامداری می باشد. واکسیناسیون مرتب در تمام دنیا بر ضد تب برفکی، روش عادی پیشگیری از این بیماریست.
این مقام مسئول در پایان افزود:در همین راستا اداره دامپزشکی شهرستان قزوین با استفاده از توان بخش دولتی و خصوصی از آذر ماه سال 1396 تا اردیبهشت ماه سال 1397 به مدت 6 ماه اقدام به مایه کوبی بیش از 215 هزار راس دام سبک در سطح شهرستان علیه بیماری تب برفکی نموده است.
نظر دهید